Resmi masa nasıl kurulur ?
Kalabalık ve süslü bir masaya oturduğunuz
zaman en dışta bulunan çatal-bıçaktan başlayacağınızı daima hatırlayın. Yemek
yemek için çatalı sağ elinize alabilirsiniz.
Gayri resmi sofra kurma şekli
Resmi sofra kurma
şekline göre daha sadedir. Tabağın yanında bulunan çatal ve bıçak ana yemek
içindir. Çorba kaşığı bıçağın sağ tarafına koyulur. Tabağın üst kısmına tatlı
çatal ve bıçak koyulur. Servis edilecek diğer yemekler için ayrıca çatal-bıçak
getirilir.
Masanızı menü ve yer kartlarıyla
süsleyebilirsiniz.
Misafirlerinizi davet hakkında ne kadar bilgi
verirseniz kendilerini o kadar rahat hissederler.
Menü
kartları
Misafirleri yemek hakkında bilgilendirmek için masada herkesin
görebileceği bir yere koymanız yeterli.
Yer kartları
Ortak
sohbet noktaları olan kişileri biraraya oturtabilirsiniz. Ancak hitabeti güçlü
olan kişileri farklı masalara oturtmaya özen göstermeniz daha uygun
olacaktır.
Menü ve yer kartlarının uygun ebatlarda olmasına ve okunaklı
yazılmasına özen gösterin.
İyi bir evsahibi ve misafir olmak
için...
İyi ev sahibi nasıl olunur?
Masaya oturulduğu zaman hiç
kimse bardağının doldurulmasını istememelidir. Boşalan bardakları evsahibi takip
etmelidir.
Mumlarla karanlık ortam yaratmaktan ya da masaya koyacağınız büyük
süs çiçekleriyle misafirlerin görüşlerini engellemekten kaçının. Ayrıca masaya
kokulu mumlar koymaktan da kaçının; çünkü mumlar iştah kaçırıcı etki
yaratabilir.
Servis edilen yemekleri her tabağın farklı yerlerine koymaya
özen gösterin. Eğer tüm yemekler bir tabağa sığmıyorsa herkese ek küçük bir
tabak koymayı ihmal etmeyin.
Tatlı servisi yapılmadan önce masada önceki
yemeğe ait hiçbirşey kalmamalı; şarap bardakları, biberlik ve tuzlukla birlikte
çeşni tabaklarının da kaldırılması gerekir.
İyi bir misafir nasıl
olur?
Eğer özel bir diyet yapıyorsanız bunu evsahibine önceden
bildirmelisiniz. Böylece tabağınızda yenmemiş yemek bırakmazsınız.
Oturur
oturmaz peçetenizi kucağınıza serin. Masadan kalkmanız gerekirse peçeteyi yemek
tabağının sol tarafına bırakın. Asla sandalye üzerine koymayın.
Eğer yemek
servisini kendiniz yapacaksanız asla tabağınızı çok doldurmayın. Yemek ile
ilgili yapacağınız iltifatlarda aşırıya kaçmamaya özen gösterin.
Şarap
bardağını sapından tutun, kenarından değil. Ayrıca bardak üzerinde parmak ya da
dudak izi bırakmamaya özen gösterin. Eğer bardak üzerinde leke görürseniz
kibarca peçetenizle temizleyin.
Yemek bittikten sonra tabağınızı kenara
itmeyin; evsahibinin tabağınızı almasını bekleyin.
Masada otururken
dikkatiniz evsahibi ve diğer misafirler üzerinde olsun. İki ayağınız da yere
bassın; asla ayaklarınızı çapraz yapmayın. Ve asla çatal-bıçakla
oynamayın.
Ek bilgi
Tek sayıda misafir davet edin. Böylece
misafirlerin çift çift gruplaşmasını önleyerek herkesin sohbete katılmasını
sağlarsınız.