Mesaj Sayısı : 1046 Points : 2741 Kayıt tarihi : 10/12/10 Yaş : 54 Nerden : İSTANBUL
Konu: Çayı Kim,Nasıl Buldu? Paz Mart 13, 2011 2:35 am
Kimimiz için sabahları çıtır simitimizin çayı kim,nasıl buldu? yanında eşsiz bir tat; kimimiz için soğuk ...kış günlerinde kahve köşelerinde arkadaşlarla yapılan sohbet sırasında içimizi ısıtan bir güzellik; kimimiz içinse kansere baş ağrılarına ve bilimum hastalıklara neden olan bir içecek.
Japonlar’ın ‘cha’ Ruslar’ın ‘chay’ Araplar’ın ‘shaye’ Çinliler’in ise ‘ça’ dediği çay’ı hepimiz lıkır lıkır içiyoruz çok güzel. Peki her birimizin hafızasında farklı bir güzelliği olan bu içeceği kim nasıl bulmuş hiç merak etmediniz mi?
Çay’ı Milattan önce 2737 yılında Çin İmparatoru Shen Nung bulmuş efendim. Nasıl bulduğunu da anlatalım;
Shen Amca bir gün bol yeşillikli bahçesinde ağzı açık kapta su kaynatırken(eskinin imparatorları böyle mütevaziymiş işte) iş bu ya iki tane kendini bilmez ot düşüver Shen Amca’nın kaynar suyunun içine. Shen Amcamız bunları çıkarmaya üşenmiş. Tam suyu içmeye koyulurken sudan gelen çok hoş kokuları farketmiş ve ‘Buldum’ diye bahçede koşuşturuvermiş.
İmparator çay’ın susuzluğu bastırdığınıharareti giderdiğini uykusuzluğa çare olduğunu söylemiş; hatta Çay Avrupa’ya geldiği 1610 yılında ilaç muamelesi görüp çok pahalıya gidiyormuş ama içenlerin daha çok susadığı terlediği ve uykularının kaçtıkları anlaşılınca bu imparator’un söylemide ayyuka çıkmış ve çay’ın değeri birden düşüvermiş.
Thomas Sullivan isimli mucidimiz çay içmeyi çok severmiş. Ama birgün artık midesine kaçan otlardan bıkınca kendisi Poşet Çay’ı üretivermiş.Tabii normal çay’ın yanından bile geçememiş tadı ya; ama Avrupalılar bu pratik icadı sevmiş ve bu sayede çay’ın daha da yayılması sağlanmış.
Günümüzde yılda 2 Milyon Ton’dan fazla Çay tüketilmektedir. İşte çay’ın hikayesi de böyle.
[/size]
♥.♥GülPerisi♥.♥ .::FORUM KURUCUSU::.
Mesaj Sayısı : 1872 Points : 3854 Kayıt tarihi : 27/10/10 Yaş : 44
Konu: Geri: Çayı Kim,Nasıl Buldu? Paz Mart 13, 2011 5:01 am
ÇOK TEŞEKKÜRLER ÇİNKİLER GERÇEKTEN DAHİ İNSANLAR
Birdemetgül ADMİN
Mesaj Sayısı : 1046 Points : 2741 Kayıt tarihi : 10/12/10 Yaş : 54 Nerden : İSTANBUL
Konu: Geri: Çayı Kim,Nasıl Buldu? Paz Mart 13, 2011 6:05 am
TEŞEKKÜR EDERİM GÜLPERİSİ BU DEĞERLİ ÇAYI BULANADA ALLAH RAZI OLSUN DİYORUM SAYGILAR SEVGİLER SİZLERE.