.::CANSELİ FM & TURKFORUM MÜZİK & PAYLAŞIM::.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

.::CANSELİ FM & TURKFORUM MÜZİK & PAYLAŞIM::.

MÜZİK,FİLM,RESİM,ŞİİR,FLAŞ ANIMASYONLAR,MP3,EN YENİ TURKÇE ALBÜMLER,FM RADYO,ONLİNE SOHBET
 
canseli fm i dinlemek için tıklayınAnasayfaCANSELI FMCANSELİ PORTALGaleriLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yapcanseli fm i dinlemek için tıklayın

 

 Çay Hakkında Genel Bilgiler

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
F_SuENNi
ADMİN
ADMİN
F_SuENNi


Mesaj Sayısı : 83
Points : 200
Kayıt tarihi : 02/03/11
Nerden : konya

Çay Hakkında Genel Bilgiler Empty
MesajKonu: Çay Hakkında Genel Bilgiler   Çay Hakkında Genel Bilgiler F9bde310Salı Mart 08, 2011 7:30 am

çayın
yetiştirilmesi - çay nasıl demlenir - çay çeşitleri



YETİŞTİRİLMESİ

Çay
yapraklarının belirli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra toplanması gerekir. Bu süre
pek çok ülkede 7 günde bir şeklindedir. Bazı ülkeler ise çay yapraklarını 7-12
günlük periyodlar arasında üstten koparırlar. Çayın kalitesi, yapraklarının
toplama zamanına göre de farkılık gösterir. Örneğin, Hindistan'ın kuzey
bölgelerinde çay, Nisan-Aralık ayları arasında toplanır. Yılın, özellikle ilk
aylarında toplanan çayın kalitesinin diğer zamanlarda alman ürüne göre çok daha
iyi olduğu bilinir.

ÇAY ÇEŞİTLERİ

Hint ve Seylan çayları: Ülkenin
adının Sri Lanka olarak değişmiş olmasına karşın, tüm Dünya bu ülkenin
yetiştirdiği çayı hâlâ "Seylan çayı" olarak anar. Şimdi bunların en önemlilerini
sıralayalım:
Portakallı çay: Seylan'da üretilir. Hafif ve hoş bir içimi olup,
daha çok süt ve limonla birlikte alınır.
Darjeeling: Gerçek bir Hint çayıdır.
Koyu bir rengi, nefis bir içimi vardır. Kahvaltıların en başta gelen içeceğidir.
Assam da Dar-jeeling'e çok benzeyen bir Hint çayıdır.
İngiliz çayı: Hint ve
Seylan çaylarından elde edilir. Oldukça sert bir içime sahiptir.
Limonlu çay:
Seylan'ın Dünyaca ünlü çaylarından biridir. Limon tadı ihtiva eder. Servis
yapılırken içine dilimlenmiş limon konulur. Kesinlikle sütsüz
içilmelidir.

Çin çayları ve kokulu çaylar: Siyah ve yeşil renktedir ve
genellikle sütsüz ve şekersiz olarak servis yapılır. Bellibaşlılarmın adları
şöyledir:
Lapsang souchong: Rengi siyahtır. Fukien bölgesinde
yetişir.
Yasemin çayı: Kurutulmuş yasemin çiçekleri ihtiva eder.
Earl
Gray: Portakal özü ve diğer çayların karışımından elde edilir. Dünyanın en ünlü
markalarından biridir. Earl Gray'in eşsiz tadındaki sır, içindeki Çin
mandalinasıdır. En iyi Earl Gray çayı, Keemun, ya da Darjeeling adlı çaylardan
yapılanıdır.

ÇAY PİŞİRME YÖNTEMLERİ
Son derece basit bir iş gibi
göründüğü için çoğumuz çay pişirmeyi hafife alır ve belirli metodlan
olabileceğini aklımıza bile getirmeyiz. Oysa, demiyle kokusuyla damaklarımıza
tad bırakan bu keyif vericinin de "nev-i şahsına münhasır" bir pişirme adabı
vardır.

İşte bunlardan bazıları: İyi bir.çay pişirmede en önemli etken,
bizzat bu hoş bitkinin doğru olarak seçimindedir. Mutfağmızdaki tozlu, kırık ve
kötü bir çaysa, kahvaltı masasına harika bir tad götürmeniz elbetteki
zordur.
Çaydanlığın da güzel çay pişirmede rolü vardır. Hatta en az çay kadar
önemli olduğunu söylemek yanlış olmaz. Gerçek bir çay elde edebilmek içi
kullanacağınız demliğin Çin porseleni, ya da seramik olmasında yarar vardır.
Çünkü madeni kaplar, ısıyı çok çabuk kaybettikleri gibi, çaya istenmeyen bir
koku da katabilirler. Uzmanların bu konudaki görüşü şöyledir: "Demliğin porselen
olması, çay yapraklarının açılmasını önler. Bu da dem kalitesini yükseltir..."
Eğer, çay bir bardak olarak hazırlanıyorsa, kullanılacak miktar en az bir çay
kaşığı olmalıdır.

Demlik, çayı pişirmeden önce içine sıcak su konularak
ısıtılıp, sonra boşaltılarak kurutulmalıdır. Demliğe yeniden sıcak su koyarken
dikkat edeceğiniz husus, suyun temiz olmasıdır. Su kaynaymca çayı ilave ederek,
altını kapatıp 5 dakika kadar beklemeniz yerinde olur.

Servis: Eğer
tercihiniz Hint çayı ise, süt, ya da limonla birlikte servis yapabilirsiniz.
Genellikle insanlar, çayın içine sütü kendileri koymaktan hoşlanırlar. Bu
bakımdan önceden sormanızda yarar vardır. Ama, limonları mutlaka dilimlenmiş
olarak çay tabağına koymalısınız. Bu arada, küçük bir süzgeçle, küp şekeri de
çayı getirirken tepside bulundurmanızı söylemeye gerek yok
tabii.

alıntı
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
ŞAHAN
.::FORUM KURUCUSU::.
.::FORUM KURUCUSU::.
ŞAHAN


Mesaj Sayısı : 1120
Points : 1822
Kayıt tarihi : 23/06/10
Yaş : 52
Nerden : Deutschland

Çay Hakkında Genel Bilgiler Empty
MesajKonu: Geri: Çay Hakkında Genel Bilgiler   Çay Hakkında Genel Bilgiler F9bde310Salı Mart 08, 2011 9:01 am

tşkler emegin için çok faydalı bilgiler Exclamation
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://canselifm.yetkinforum.com
 
Çay Hakkında Genel Bilgiler
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Muğla Hakkında Genel Bilgi
»  Mutfaklar İçin Pratik Bilgiler, Mutfak ta Kulanacağımız Pratik Bilgiler
» Dinazor Türleri Ve Hayvanların Resimlerle Genel Özellikleri
» Ege Bölgesi Dağları Ovaları vb. Bilgiler
» Dinazor ile ilgili bilgiler ve Resimleri

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
.::CANSELİ FM & TURKFORUM MÜZİK & PAYLAŞIM::. :: .::Canseli Restaurant::.. :: Yemeklerde Püf Noktalar-
Buraya geçin: