.::CANSELİ FM & TURKFORUM MÜZİK & PAYLAŞIM::.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

.::CANSELİ FM & TURKFORUM MÜZİK & PAYLAŞIM::.

MÜZİK,FİLM,RESİM,ŞİİR,FLAŞ ANIMASYONLAR,MP3,EN YENİ TURKÇE ALBÜMLER,FM RADYO,ONLİNE SOHBET
 
canseli fm i dinlemek için tıklayınAnasayfaCANSELI FMCANSELİ PORTALGaleriLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yapcanseli fm i dinlemek için tıklayın

 

 A´dan Z´ye Baharatlar

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
ŞAHAN
.::FORUM KURUCUSU::.
.::FORUM KURUCUSU::.
ŞAHAN


Mesaj Sayısı : 1120
Points : 1822
Kayıt tarihi : 23/06/10
Yaş : 52
Nerden : Deutschland

A´dan Z´ye Baharatlar Empty
MesajKonu: A´dan Z´ye Baharatlar   A´dan Z´ye Baharatlar F9bde310Cuma Tem. 02, 2010 12:13 pm



A


Acı Kırmızı Toz Biber : Acı ve tatlı
taze
biberlerin kurutulup, dövülmesinden elde edilmiştir.Sıcak
yöre
yemeklerinin çoğunda kullanılır.


Adaçayı : Ballıbabagillerden
kokulu bir
bitkidir. Ege bölgesinde, çay yapılan bir aromalı ot.
Avrupa
ülkelerinin mutfaklarında kızarmış patateslerin, hamurlara
koyulan yağların
kokulandırılmasında, salamuralarda, etlerin
dinlendirilmesinde
kullanılır.

Anason : Anayurdu Mısır olan anason,
maydanozgillerden bir
bitkinin küçük, yeşilimsi, taylı ve baharlı bir
tohumudur. Hamur işlerinde,
rakıcılıkta, gevreklerde, çöreklerde
kullanılır.

Ardıç :
Kozalaklılardan, yaz,
kış yapraklarını dökmeyen, güzel kokulu, siyahımsı,
yuvarlak
yemişleri bulunan bir ağaççıktır. Kümes hayvanlarının
etlerinin
pişirilmesinde ve dinlendirilen etlerde
kullanılmaktadır.



B


Beyaz Toz Biber : Karabiberin
dış
kabuğu alınmış ve öğütülmüş olanıdır. Karabiberden daha
keskin
kokuludur ama tadı karabibere göre daha hafiftir.

Biberiye :
Küçük, kalınca, ensiz ve
kokulu olan yaprakları av ve kümes hayvanlarının
etlerinden yapılan
yemeklerde, et yemeklerinde ve soslarda
kullanılır.
Tazesinin kullanıldığı her yerde
kullanılır.



C,Ç


Çemenotu : Sert, kahverengimsi
sarı
renkli bir tohumdur. Öğütülmüş olarak turşularda,
çorbalarda,
soslarda, güveçlerde ve et yemeklerinde kullanılır.

Cevz-i
Bevva : Sıcak bölgelerde yetişen
bir ağacın bir yemişidir. Rendelenerek toz
haline getirilir ve tavalarda,
beşamel soslarda, et, dolma ve sarmalarda
kullanılır.

Çörekotu : Çöreklerde ve ekmeklerin
üzerine pişirilirken
serpilir. Salatalarda da çörekotu
kullanılabilir.



D


Defne : Çeşitli balık, et, kümes ve
av
hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde, soslarda ayrıca bazı
turşu
ve konservelerde kullanılır.

Dereotu : Maydonozdan sonra en
çok
kullanılan taze ot. Sindirimi kolaylaştırıcı bir bitkidir. Birçok salata
ve
zeytinyağlı yemeklerde kullanılır.

Dolmalık Fıstık : Özellikle
dolma içlerinde
kullanılır.



E - F


Fasulye otu :
Özellikle kurufasulye ya da
diğer baklagiller pişirilirken katılırsa lezzet
veren bir ottur.

Frenk fesleğeni : Nanegillerden tropik
kökenli bir
ot. Domatesle mükemmel bir uyumu vardır. Patlcan ve
biberli yemeklerle de
önerilir. Sarmısakla birleştiğinde biberli bir tat
kazanır.

Frenk
maydanozu : Yerli maydanozun
kıvırcık yapraklısı. Kokusu daha hafiftir.
Süslemeye çok uygundur.


G - H


Hardal : Bu bitkinin tohumu
un durumuna
getirilir ve sirkeyle karıştırılarak macun kıvamında bir karışım
yapılır.
Izgara etlerin yanında ve bazı soslarda kullanılır.

Haşhaş
Tohumu : Haşhaş bitkisinin
tohumudur. Mavi-siyah veya beyaz renkte olur.
Ekmek, çörek, börek
gibi fırın ürünlerinde kullanılır.Ayrıca kavrularak
salata, kanape, meze
ve sebze yemeklerine de katılır.

Hintcevizi : Bir
diğer adı müskat'tır.
Beşamel sos ve benzerleri ile peynirli yemeklerde
kullanılır. En ince
rendeden çekilir. Acımsı tadından ötürü çok küçük
miktarlarda
kullanılmalıdır.



K


Karabiber : Kuru ve
siyah tanelerinin
baharlı ve acı bir tadı vardır. Hemen hemen her türlü
yemekte bütün
veya toz durumda kullanmak mümkündür.

Kakule : Sıcak
iklimlerde yetişen
kakulenin tohumları küçük ve beyazımsı renktedir. İştah
açıcı ve mide
bozukluklarını giderici özelliği vardır. Bu nedenle hem
baharat,
hem de ilaç olarak kullanılır.

Karanfil : Bu bitkinin koyu
renkli, küçük
çivi biçimindeki tomurcukları kurutulur ve öğütülerek toz
haline
getirildikten sonra veya dövülmeden tane olarak
kullanılır.
Kompostolarda, bazı tatlılarda, şerbetlerde, keklerde,
dondurmalarda,
soğanla birlikte bazı yahnilerde kullanılır. Elma ile ilginç
bir uyumu
vardır.

Kerbel : Bir maydanoz türüdür.
Salatalarda
kullanılır.

Kereviz : Kökleri ve yaprakları sebze
olarak kullanılan
bir bitkidir. Genel olarak pişirilerek yenir.
Bazı yerlerde yaprakları çiğ
olarak da kullanılmaktadır.

Kekik : Etlerde, ızgaralarda,
sebzelerde
ve balıklarda kullanılır. Özellikle çorbalarda nane gibi kekik de
bol
kullanılır.

Kimyon : Genel olarak toz halinde
kullanılmaktadır.
Türk mutfağında, köftelerde, bazı et yemeklerinde
ve sucuk yapımında
kullanılır.

Kişniş : Kişniş genellikle şuruplarda ve
likörlerde
kullanılmaktadır. Kişniş şekeri pastacılıkta ve bazı et
yemeklerinde de
kullanılmaktadır. Bitkinin yaprak ve filizleri de çorba
ve salatalara
doğranarak yenir.

Köftebaharı : Köftelerde kullanılır.

Köri :
Kimyon, biber, zerdeçal, kişniş,
karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi,
demirhindi ve acı kırmızı biberden
oluşan bir baharat
karışımıdır.

Kuru Tarhun : Tazesinin kullanıldığı her
yerde
kullanılır.

Kuşüzümü : Pilav, dolma içleri ve bazı
tatlılarda
kullanılır.


M


Maydanoz : Her türlü salata ve yemekte
kullanılır. Kök maydanozda
ıtırlı bir yağ bulunduğundan bazı soslarda ve
yemek sularında bu
köklerden yararlanılmaktadır.

Melisotu : Salata
veya taze meyveler ile kullanılır.

Mercanköşk : Kekiğe çok yakın bir
ottur. Salatalardan başka et
yemeklerinde, sebzelerle de kullanılır.
Genellikle yemeğe pişmesine
yakın konur. Sindirimi kolaylaştırıcı bir etkisi
olduğundan, av etleri gibi
sindirimi zor yemeklerde mutlaka
kullanılır.

Miskotu : Kaz, ördek, yılanbalığı gibi yağlı yiyeceklerde ve
yahnilerde
kullanılır. Vermut tipi bazı şarapların yapımında vazgeçilmez bir
ottur.

Muskat : (küçük hindistan cevizi) Kullanılan kısmı tohumudur.
Itırlı bir
tada ve kokuya sahip olan muskat çok sert olduğundan
rendelenmiş
olarak da satılır. Antiseptik, iştah açıcı, mide ve kalbi
kuvvetlendirici
ve safra taşlarının erimesine yardımcı özellikleri
vardır.



N


Nane : Çorbalardan sebzelere kadar birçok
yemekte kullanılır.
Etlerden koyun ve kuzuya konulur.Ayrıca genellikle
salatalarda da
kullanılır.




P


Pembebiber :
Özellikle soslarda, et ve balık yemeklerinde kullanılır.

Pimpinel : Bir
anason türüdür. Genellikle çorba, sebze ve balık
yemeklerinde
kullanılır.

Pul Kırmızı Biber : Acı taze biberlerin kurutulup pul haline
getirilmesi
ile yapılır.



R


Rezene : Anason kokulu
bir ot.
Yaprakları dereotuna benzeyen, kökü de sümbül soğanını andıran
bu
bitkinin yemeği ve salatası yapılır.

Roka : Yaprakları turp yaprağına
benzeyen bir bitkidir. Salata
olarak veya tava ve ızgarada pişirilmiş balık
yemekleriyle birlikte
yenir. Ayrıca, servis tabaklarının
süslemesinde de
kullanılır.



S


Safran : Safran, kullanıldığı yemeğe
sapsarı bir renk verir. Keskin ve
hafif acımsı bir tadı vardır. Bazı balık ve
deniz mahsulleri yahnilerinde,
pilavlarda ve sütlü, pirinçli tatlılarda
kullanılır. Zeytinyağında ise hiç
erimez. Ayrıca safrandan zerde adı verilen
bir tatlı da yapılır.

Sumak : Toz haline getirilerek kullanılmaktadır.
Ekşimsi bir tadı vardır.
Kebaplara ve bazı salatalara ekşilik vermek için
kullanılır.

Susam : Simit ve benzer çeşitli hamurlu yiyeceklerde ya da
tahin
yapmında kullanılır.


T


Tarçın (çubuk) : Bazı
pasta, kek, bisküviler ve sütlü tatlılarda ayrıca boza,
salep gibi
içeceklerde kullanılmaktadır.

Tarhun : Bazı soslarda, salçalı et
yemeklerde, soslarda, yumurtalarda ve
salatalarda kullanılır.

Tatlı
Kırmızı Toz Biber : Tatlı kırmızı biberlerin kurutulup toz
haline
getirilmesiyle elde edilir. Pek çok yemekte kullanılır.

Tere :
Bu bitkinin yaprakları genellikle salata olarak yenir.
Servis tabakların
süslenmelerinde de kullanılır.

Toz Tarçın : Çubuk tarçının kullanıldığı
her yerde kullanılır.



V


Vanilya : Meksika kökenli bir
baharat. Pastacılık ve şekercilikte krema,
kek, dondurma, komposto, poşe
meyveler ve sütlü tatlıları lezzetlendirmek
için
kullanılır.



Y


Yenibahar : Kullanılan kısmı meyvesidir.
İştah açıcı, gaz söktürücü ve
kabıza karşı etkilidir. Mutfakta ise etli
yemeklerde, köfte, sosis, çeşitli tatlı
ve dolmalarda
kullanılır.


Z


Zencefil : Bir bitkinin toprak altında kalan
gövdesinin kurutulmasıyla elde
edilir. Genellikle şerbet, meşrubat ve likör
yapımında kullanılmaktadır.

Zerdeçal : Yaprakları sivri uçlu, çiçekleri
sarı renkte bir bitkidir. Et, balık,
yumurtalı yemeklere katılır. Ayrıca kimi
zaman safranın yerine de
kullanılmaktadır.


Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://canselifm.yetkinforum.com
 
A´dan Z´ye Baharatlar
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
.::CANSELİ FM & TURKFORUM MÜZİK & PAYLAŞIM::. :: .::Canseli Restaurant::.. :: Yemeklerde Püf Noktalar-
Buraya geçin: