Uzmanlar,karın ağrılarının nedenleri arasında çok ciddi hastalık belirtilerinin olabileceğine dikkat çekiyor.Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Nuri Dilek, karın ağrılarının nedenleri arasında ciddi hastalık belirtileri olabileceğini belirterek, altı saati geçen karın ağrılarında kesinlikle hekime müracaat edilmesi gerektiğini söyledi.Karın ağrılarının yüzeysel nedenler yanında, ciddi hastalıklardan da kaynaklanabileceğine dikkati çeken Prof. Dr. Dilek, şöyle konuştu:
“Karın ağrısı hastalarımızda sıkça karşılaştığımız bir bulgudur. Mutlaka ciddiye alınmalıdır. Karın ağrısının pek çok farklı yüzeysel sebeplerden olabilir, ama 1/3’ü ameliyatlıktır. Bu, çok ciddi bir rakamdır. Özellikle altı saat içinde kendiliğinden iyileşmeyen karın ağrısı çekenlerin mutlaka hekime başvurmaları gerek. Karın ağrısı enfarktüs habercisi bile olabilir. Bu durumda ölüm riski de artar.”Prof. Dr. Dilek, karın ağrılarının çoğunluğunun karın içinde bulunan organlara ait hastalıklardan kaynaklandığını belirterek, “Karın ağrıları ülser, ishal ve su kaybı gibi basit nedenlerden kaynaklanabileceği gibi, organ delinmeleri, bağırsak tıkanmaları, bağırsakların karın içindeki boşluklara girerek fıtık oluşturarak boğulmaları, bağırsakların yapışması, kendi etrafında dönmesi, ürolojik hastalıklar, kadın hastalıklarına ait patolojiler, tümörler ve safra kesesi taşları nedeniyle de olabilir” diye konuştu.Bilinçsiz ilaç kullanılmamalı Sanılanın aksine insanların kalp ağrısından daha çok, karın ağrısına bağlı hastalıklardan kaybedildiğine dikkati çeken Prof. Dr. Dilek, şöyle konuştu:
“Karın ağrısı olan hastaların ağrıyı ciddiye alması gerekir. Kalp ağrısı ne kadar ciddiyse, karın ağrısı da en az o kadar ciddidir. İnsanlar kalp ağrısından çok karın ağrısı nedeniyle kaybedilir. Karın ağrıları da ciddiye alınmalı, hekime danışılmadan kesinlikle ilaç kullanılmamalı.
Uzun süre devam eden ama kişileri rahatsız etmeyen karın ağrılarında da mutlaka hekime gitmek gerekiyor. Bu tür bir karın ağrısı tümörün habercisi olabilir. ”
ALINTI