.::CANSELİ FM & TURKFORUM MÜZİK & PAYLAŞIM::.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

.::CANSELİ FM & TURKFORUM MÜZİK & PAYLAŞIM::.

MÜZİK,FİLM,RESİM,ŞİİR,FLAŞ ANIMASYONLAR,MP3,EN YENİ TURKÇE ALBÜMLER,FM RADYO,ONLİNE SOHBET
 
canseli fm i dinlemek için tıklayınAnasayfaCANSELI FMCANSELİ PORTALGaleriLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yapcanseli fm i dinlemek için tıklayın

 

 Çavdar ve Çavdar Unu

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
F_SuENNi
ADMİN
ADMİN
F_SuENNi


Mesaj Sayısı : 83
Points : 200
Kayıt tarihi : 02/03/11
Nerden : konya

Çavdar ve Çavdar Unu Empty
MesajKonu: Çavdar ve Çavdar Unu   Çavdar ve Çavdar Unu F9bde310Salı Mart 08, 2011 7:33 am

çavdar
nedir - çavdarın yetiştiği ülkeler - çavdar ununun faydaları - çavdarın kullanım
alanları


Tahıl, içerdiği doymamış yağ asitleri, demir, kalsiyum, E ve B
grubu vitaminleri ile vücudumuz için gerekli bir kaynaktır. Rafine edilmiş unda
bu değerler azalır. Çavdar çoğunlukla öğütülüp una çevrilerek ekmeklik un ya da
hayvan yemi olarak değerlendirilir.

Çavdar unundan yapılan çavdar ekmeği,
buğday ekmeği gibi hafiftir. İçerdiği gluten isimli madde sayesinde hamurun
kabararak esnek ve yumusak olmasını sağlar. Bu nedenle diğer tahılların unundan
yapılan ekmeklerin hamuruna da buğday veya çavdar unu eklenmesi
gerekir.

Çavdar taneleri

İlk kez İ.Ö. 6500 yıllarında Asya’nın
güneybatısında yetiştirilmeye başlanan çavdar, soğuğa en dayanıklı bitki olarak
da bilinir. Bu özelliğinden dolayı, kışları çok sert geçen yerlerde de
yetiştirilebilir. Ayrıca buğday, arpa, mısır, pirinç gibi tahıllar için
elverişsiz olan topraklarda bile kolaylıkla üretilebilir.



Dünya
çavdar üretimi yılda 30 milyon ton dolaylarındadır. Bu üretimin büyük
çoğunluğunu Rusya sağlar. Doğu Avrupa ülkeleri ve Almanya da önemli çavdar
üreticilerindendir. Türkiye de ise, Niğde, Sivas, Yozgat, Nevşehir ve Konya
önemli çavdar üreticisi illerdir. Dünyadaki üretiminin ülkelere göre ilk onu
2005 yılı itibariyle aşağıdaki gibidir.

* Rusya 3,6 (milyon metrik
ton)
* Polonya 3,4
* Almanya 2,8
* Beyaz Rusya 1,2
* Ukrayna
1,1
* Çin 0,6
* Kanada 0,4
* Türkiye 0,3
* ABD 0,2
* Avusturya
0,2

Faydaları:



* Çavdar, diğer kepekli besinler gibi,
içeriğinde bulunan lif sayesinde hazmı kolaylaştırır, sindirim sistemini
düzenler ve yemek sonrası uyku ve yorgunluk hissi azalır.



*
Bunların dışında çavdar unu, içerdiği polisakkaritlerden dolayı kan şekerini
düzenler ve uzun süre tokluk hissi verir.



* Ayrıca vücutta daha
az yağ depolanmasını sağlayan çavdar unu, sağlığımızı ve formumuzu korumamıza
yardımcı olur.



* Vücuttaki toksinleri atmaya yardımcı
olur.



* B2, B6, B12 ve C vitaminleri ile demir, kalsiyum, niasin,
folik asit ve çinko içerir.



* Damar sertliğini önlemede
etkilidir.



* Kolestrol ve tansiyonu düşürücü etkileri
vardır.



* Kalp krizi riskini
azaltır.







Çavdar ekmeği



Çavdarın
Diğer Kullanım Alanları:



Ekmek ve unlu mamüllerin yapımında
kullanılır.



Bira, viski, cin, votka gibi alkollü içeceklerin
yapımında kullanılır.



Hayvan yemi olarak hayvanlara
yedirilir.



Esnek ve sağlam çavdar sapları, çatı kaplaması, şapka,
kağıt ve mukavva yapımında kullanılır.


Sayfa başına dön Aşağa gitmek
♥.♥GülPerisi♥.♥
.::FORUM KURUCUSU::.
.::FORUM KURUCUSU::.
♥.♥GülPerisi♥.♥


Mesaj Sayısı : 1872
Points : 3854
Kayıt tarihi : 27/10/10
Yaş : 43

Çavdar ve Çavdar Unu Empty
MesajKonu: Geri: Çavdar ve Çavdar Unu   Çavdar ve Çavdar Unu F9bde310Salı Mart 08, 2011 7:41 am

ÇOK TEŞEKKÜRLER CANIM EMEĞİNE SAĞLIK Çavdar ve Çavdar Unu 580940
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Çavdar ve Çavdar Unu
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
.::CANSELİ FM & TURKFORUM MÜZİK & PAYLAŞIM::. :: .::Canseli Restaurant::.. :: Yemeklerde Püf Noktalar-
Buraya geçin: