Danviç de denilen Danimarka sandviçleri hafif bir öğle yemeği olarak yada
kokteyllerde servis edilebilir. Hazırlanmaları için zevk, hüner, yetenek ve en
önemlisi hayal gücü gereklidir.
Kullanılacak sandviç
ekmeği:
Genellikle sandviç ekmeği olarak çavdar ve kepekli buğdaydan yapılan
ekmekler yada tost ekmeği kullanılır. Tost ekmeği özellikle balık ve salamlar,
çavdar ve benzeri sert ekmekler ise peynir, yumurta gibi yumuşak garnitürleri a
süslenir.
Ekmek dilimleri üstüne sürülen tereyağ, dilimleri ıslanmaktan
koruduğu gibi, garnitürü de tamamlar.
Zengin bir sandviç tepsisi servis etmek
isterseniz balık, et, tavuk ve peynirle süslenmiş sandviçler hazırlayınız.
(Genellikle kişi başına iki yada üç sandviç düşecek biçimde hesaplamak
gerekir.)
Sandviçler şu sırayla servis edilir:
1) Balıklı
sandviçler
2) Etli sandviçler
3) Peynirli ve tavuklu
sandviçler
GARNİTÜRLER:
Deniz ürünleri:
Lakerda, konserve sardalya,
füme mersin, siyah ve kırmızı havyar, konserve ton balığı
dilimleri.
Tavuk ve Etler:
Her türlü salam, jambon, haşlanmış yada
tereyağında pişmiş sosis, haşlanmış yada fırmda pişmiş tavuk.
Yumurta ve
Peynir çeşitleri:
Haşlanıp dilimlenmiş yumurta yada pişmiş yumurta, bütün
yerli ve yabancı peynir çeşitleri.
SÜSLEMELER:
Süslemeler taze balık,
et çeşitleri vb. ile uyum içinde olmalı ve karşıt renkli süsleme malzemeleri
kullanılmalıdır.
Sandviçlerin süslenmesinde genellikle maydanoz yaprakları,
dereotu, taze soğan, halka doğranmış soğan, domates dilimleri, salatalık, küçük
çiçekli karnıbahar, bütün yada dilimlenmiş mantar, turp ve kuşkonmaz
kullanılır.
İyice kaynatılıp dilimlenmiş yumurta, kapari, küçük salatalık
turşusu (kornişon), fındık, ceviz, mayonez, limon yada portakal dilimleri de
kullanılabilir.
Danimarka sandviçlerini servisten önce hazırlamak gerekir.
Çabuk hazırlamak için sandviç ekmekleri önceden dilimlenip yağlanmalı, etler,
balıklar, peynir ve yumurtalar hazırlanıp iyice yıkanmış süsleme malzemesi ile
birlikte buzdolabında saklanmalı; servise yakın hazırlandıktan sonra bir tepsi
üstünde birbirlerine değmeyecek biçimde dizilip tepsi marul yapraklariyle
süslenerek servis edilmelidir.
alıntı