Marmara Bölgesi Tarım ve Hayvancılık
Marmara Bölgesi Tarım ve HayvancılıkTarım Türkiye'de bölge yüzölçümüne göre, ekili - dikili alanın en fazla
olduğu bölge Marmara Bölgesi'dir. Buna yol açan faktör, arazinin fazla
engebeli olmaması, düzlüklerin geniş yer kaplaması ve makineli tarımın
yaygın olmasıdır. Bölgede tarımın gelişmesinde ulaşım kolaylığı,
sulamanın yaygınlığı, tüketici nüfusun fazla olması rol oynar.
Bölgede aynı anda, üç değişik iklim tipinin görülmesi, tarım ürün çeşidini artırmıştır.
Marmara Bölgesi'nde ekili dikili alanların oranının fazla olmasına
karşın, bölgenin nüfusunun fazla olması diğer bölgelerden de tarım ürünü
almasına neden olur.
Bölgede yetiştirilen başlıca tarım ürünleri Zeytin : Bölgenin özellikle Akdeniz iklimi etkisi altındaki güney
kıyılarında yetiştirilir. Özellikle Gemlik zeytinleri ülkemizin en
kaliteli sofralık zeytinlerini oluşturur.
Pamuk : Bölgede yaz yağışlarının azaldığı güney kesimde özellikle Balıkesir yöresinde yetiştirilir.
Tütün : Bölgenin çeşitli yörelerinde üretimi yapılmakla beraber, kaliteli tütünler Adapazarı ovasında yetiştirilir.
Ayçiçeği : Türkiye'de en yoğun olarak bu bölgede yetiştirilir. Özellikle
Trakya'nın iç kısımlarında Ergene Havzası 'nda yetiştirilmektedir.
Şeker pancarı : Şeker fabrikalarının bulunduğu Alpullu, Adapazarı ve Susurluk çevresinde sulanabilen alanlarda üretilir.
Buğday : Bölgenin hemen hemen her tarafında yetiştirilir. Çeşitli
endüstri bitkileri ile (özellikle şekerpancarı) nöbetleşe ekilir.Bölgeye
düşen ortalama yağışın yeterli olmasından dolayı sulanamayan,
topraklarda da ekimi yapılmaktadır.
Pirinç : Ülkemiz pirincinin yarıdan fazlası bu bölgeden elde edilir.
Özellikle Ergene ve Meriç ırmağı çevresinde yetiştirilmektedir.
Mısır: Özellikle Doğu Marmara ve Trakya'da yetiştirilmektedir.
Bölgede çeşitli tarım ürünleri yetiştirilmesine hatta bazı ürünlerde
önde olmasına karşın, diğer bölgelerden ürün alır. Çünkü göçlerle nüfusu
hızla artmakta, üretim yetersiz kalmaktadır.
Meyvecilik: Bölgede meyvecilik çok gelişmiştir. Özellikle Bursa
çevresinde çilek, elma , armut, kiraz, şeftali ve kestane üretimi
oldukça fazladır.
Hayvancılık Bölgede hayvancılık büyük ölçüde şeklindedir. Ahır hayvancılığının
gelişmesinde, tüketici nüfusun fazlalığı ve pazarlama sorununun çözülmüş
olması gösterilebilir. Bununla beraber bölgede yer şekillerinin ve
iklim şartlarının elverişliliği de etkilidir. Bölgede makineli tarımın
yaygın olması mera ve otlakların daralmasına yol açmıştır.
Bölgede ahır hayvancılığının yanında mera hayvancılığı da yaygındır.
Yıldız Dağları çevresi ile Tekirdağ, Balıkesir ve Çanakkale dolayında
mera hayvancılığı yaygındır.
İstanbul ve çevresinde Bursa , Gemlik, Bilecik çevresinde
ipekböcekçiliği yapılmaktadır. Ayrıca özellikle boğazlarda balıkçılık
yoğun olarak yapılmaktadır. Balıklar mevsime göre sıcak denizlerden
soğuk denizlere, soğuk denizlerden sıcak denizlere göçerler. Bu göçlerin
yapıldığı boğazlar balıkçılığa elverişli alanları oluşturur
Tarım Türkiye'de bölge yüzölçümüne göre, ekili - dikili alanın en fazla
olduğu bölge Marmara Bölgesi'dir. Buna yol açan faktör, arazinin fazla
engebeli olmaması, düzlüklerin geniş yer kaplaması ve makineli tarımın
yaygın olmasıdır. Bölgede tarımın gelişmesinde ulaşım kolaylığı,
sulamanın yaygınlığı, tüketici nüfusun fazla olması rol oynar.
Bölgede aynı anda, üç değişik iklim tipinin görülmesi, tarım ürün çeşidini artırmıştır.
Marmara Bölgesi'nde ekili dikili alanların oranının fazla olmasına
karşın, bölgenin nüfusunun fazla olması diğer bölgelerden de tarım ürünü
almasına neden olur.
Bölgede yetiştirilen başlıca tarım ürünleri Zeytin : Bölgenin özellikle Akdeniz iklimi etkisi altındaki güney
kıyılarında yetiştirilir. Özellikle Gemlik zeytinleri ülkemizin en
kaliteli sofralık zeytinlerini oluşturur.
Pamuk : Bölgede yaz yağışlarının azaldığı güney kesimde özellikle Balıkesir yöresinde yetiştirilir.
Tütün : Bölgenin çeşitli yörelerinde üretimi yapılmakla beraber, kaliteli tütünler Adapazarı ovasında yetiştirilir.
Ayçiçeği : Türkiye'de en yoğun olarak bu bölgede yetiştirilir. Özellikle
Trakya'nın iç kısımlarında Ergene Havzası 'nda yetiştirilmektedir.
Şeker pancarı : Şeker fabrikalarının bulunduğu Alpullu, Adapazarı ve Susurluk çevresinde sulanabilen alanlarda üretilir.
Buğday : Bölgenin hemen hemen her tarafında yetiştirilir. Çeşitli
endüstri bitkileri ile (özellikle şekerpancarı) nöbetleşe ekilir.Bölgeye
düşen ortalama yağışın yeterli olmasından dolayı sulanamayan,
topraklarda da ekimi yapılmaktadır.
Pirinç : Ülkemiz pirincinin yarıdan fazlası bu bölgeden elde edilir.
Özellikle Ergene ve Meriç ırmağı çevresinde yetiştirilmektedir.
Mısır: Özellikle Doğu Marmara ve Trakya'da yetiştirilmektedir.
Bölgede çeşitli tarım ürünleri yetiştirilmesine hatta bazı ürünlerde
önde olmasına karşın, diğer bölgelerden ürün alır. Çünkü göçlerle nüfusu
hızla artmakta, üretim yetersiz kalmaktadır.
Meyvecilik: Bölgede meyvecilik çok gelişmiştir. Özellikle Bursa
çevresinde çilek, elma , armut, kiraz, şeftali ve kestane üretimi
oldukça fazladır.
Hayvancılık Bölgede hayvancılık büyük ölçüde şeklindedir. Ahır hayvancılığının
gelişmesinde, tüketici nüfusun fazlalığı ve pazarlama sorununun çözülmüş
olması gösterilebilir. Bununla beraber bölgede yer şekillerinin ve
iklim şartlarının elverişliliği de etkilidir. Bölgede makineli tarımın
yaygın olması mera ve otlakların daralmasına yol açmıştır.
Bölgede ahır hayvancılığının yanında mera hayvancılığı da yaygındır.
Yıldız Dağları çevresi ile Tekirdağ, Balıkesir ve Çanakkale dolayında
mera hayvancılığı yaygındır.
İstanbul ve çevresinde Bursa , Gemlik, Bilecik çevresinde
ipekböcekçiliği yapılmaktadır. Ayrıca özellikle boğazlarda balıkçılık
yoğun olarak yapılmaktadır. Balıklar mevsime göre sıcak denizlerden
soğuk denizlere, soğuk denizlerden sıcak denizlere göçerler. Bu göçlerin
yapıldığı boğazlar balıkçılığa elverişli alanları oluşturur.