.::CANSELİ FM & TURKFORUM MÜZİK & PAYLAŞIM::.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

.::CANSELİ FM & TURKFORUM MÜZİK & PAYLAŞIM::.

MÜZİK,FİLM,RESİM,ŞİİR,FLAŞ ANIMASYONLAR,MP3,EN YENİ TURKÇE ALBÜMLER,FM RADYO,ONLİNE SOHBET
 
canseli fm i dinlemek için tıklayınAnasayfaCANSELI FMCANSELİ PORTALGaleriLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yapcanseli fm i dinlemek için tıklayın

 

 Karadeniz Bölgesi Tarım ve Hayvancılık

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
♥.♥GülPerisi♥.♥
.::FORUM KURUCUSU::.
.::FORUM KURUCUSU::.
♥.♥GülPerisi♥.♥


Mesaj Sayısı : 1872
Points : 3854
Kayıt tarihi : 27/10/10
Yaş : 44

Karadeniz Bölgesi Tarım ve Hayvancılık Empty
MesajKonu: Karadeniz Bölgesi Tarım ve Hayvancılık   Karadeniz Bölgesi Tarım ve Hayvancılık F9bde310C.tesi Şub. 19, 2011 4:36 am

Tarım

Her
mevsim yağış görülmesi, yaz kuraklığı isteyen ( buğday, arpa, yulaf,
çavdar, mercimek, pamuk) ürünlerin yetişmesini önlemiştir. Kıyı
kesimde tahılın yerini mısır almıştır.

Kış mevsiminde Doğu Karadeniz'de kış ılıklığı fındık, çay, turunçgil,
zeytin gibi ürünlerin yetişmesini kolaylaştırmıştır. İç bölgelerde yağış
azlığı orman örtüsünün azlığına, tahıl ve şekerpancarı gibi ürünlerin
öne çıkmasına yol açar. Bölgede çalışan nüfusun %70'i geçimini tarımdan
sağlamaktadır. En verimli tarım arazileri kuzeye bakan yamaçlarda
görülür.

Bölgede yetişen başlıca tarım ürünleri şunlardır: Fındık : Trabzon,
Giresun ve Ordu başlıca üretim alanlarıdır. Türkiye toplam üretiminin %
85'i bölgeden karşılanır. Çay : Giresun'dan Gürcistan'a kadar olan kıyı
şeridinde yetiştirilir. Rize çevresinde yoğunlaşır. Türkiye toplam çay
üretiminin %100'ü bu bölgeden karşılanır. Tabii ekim alanı en dar olan
ürünlerimizdendir. Tütün : Daha çok Orta Karadeniz Bölümü'nde (Samsun,
Amasya ve Tokat çevresi) yetiştirilir. Ayrıca Batı Karadeniz'de Düzce
dolaylarında da üretimi yapılır. Türkiye toplam tütün üretiminin %13'ü
bölgeden karşılanır. Mısır : Bütün kıyı boyunca yetiştirilir.

Elma : Bölgede Amasya başta olmak üzere Kastamonu ve Tokat çevresinde
yetiştirilir. Şekerpancarı: Amasya, Tokat, Kastamonu çevresinde tarımı
yapılmaktadır. Keten-kenevir: Kastamonu başta olmak üzere Sinop,
Zonguldak çevresinde tarımı gelişmiştir. Soya Fasulyesi: Ordu- Giresun
çevresinde tarımı yapılmaktadır. Zeytin: Soğuktan korunmuş Çoruh vadi
oluğunda ( Artvin -Yusufeli) tarımı yapılır. Turunçgiller: Kış ılıklığı
sebebiyle Rize çevresinde tarımı yapılır. Kivi: Son yıllarda Rize ve
Trabzon çevresinde tarımı yapılmaya başlamıştır.
Hayvancılık

Bölgede
hayvancılık faaliyeti önemli bir ekonomik etkinliktir. Kıyı kesiminde
bitki örtüsünün gür olması, yüksek dağ çayırlarının bulunması ve
arazinin engebeli olması ve nemli iklim nedeniyle büyükbaş hayvancılık
yapılır.Bölgenin kuzeyindeki Karadeniz, balık potansiyeli bakımından
zengindir. Türkiye balık üretiminin yaklaşık % 80'i Karadeniz'den
karşılanır. Son yıllarda aşırı avlanma ve denizin kirlenmesi nedeniyle
balık üretiminde düşme görülmüştür. Karadeniz'de 200 m den daha
derinlerde zehirli gazlar sebebiyle canlı hayatı yoktur.Küçükbaş
hayvancılık bölgenin iç kesimlerindeki ovaların kenarlarında yaygındır.
Arıcılık faaliyetleri de bölgede gelişmiştir. Özellikle Rize-Anzer
yöresinin balları çok ünlüdür.

Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Karadeniz Bölgesi Tarım ve Hayvancılık
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Karadeniz Bölgesi Tanımı
» Karadeniz Bölgesi Yeraltı Kaynakları
»  Karadeniz Bölgesi Barajları
» Karadeniz Bölgesi Dağları
»  Karadeniz Bölgesi Gölleri

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
.::CANSELİ FM & TURKFORUM MÜZİK & PAYLAŞIM::. :: ..:: BURAM BURAM TURKiYE::.. :: Karadeniz Bölgesi-
Buraya geçin: