sütlü tatlılar sağlıklı ama riskli Uzmanlar sıcak yaz mevsiminde terle kaybolan sıvı ve mineral eksikliğini gidermek için bol bol meyve, meyve suyu, ayran ve bitkisel çay tüketilmesi önerdi. Peki neler yemeli; nelerden kaçınmalı?
30 Haziran 2011
-
23:04
Yazı Boyutu:
Yaz aylarında artan sıcağın insanların üzerindeki olumsuz etkileri hakkında bilgi veren
Acıbadem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök, günlük su tüketiminin 1.5 litre olduğunu,
Adana gibi sıcak ve nemli bölgelerde bu miktarın 2-2.5 litreye çıkartılması gerektiğini kaydetti.
Özgök, "Terle kaybolan sıvı ve mineral eksikliğini gidermek için hazır
meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları,
ayran, bitkisel çaylar ve kompostolar tercih edilmeli. Eğer kişinin
herhangi bir hastalığı yok ise
enerji ihtiyacını mevsim meyveleri olan
karpuz, çilek, kiraz, üzüm gibi meyvelerden karşılayabilir.
Vitamin ve lif açısından da zengin olan bu meyveler aynı zamanda
mineral açısından da zengin olduğundan, terle birlikte atılan
minerallerin yerine konulmasına yardımcı olur. Salatalık,
domates gibi hafif gıdalar tüketmek, kilo kontrolünü sağlamaya da katkı sağladığından öğünlerde mutlaka bulundurulmalı" dedi.
ÖĞÜNLERE ÖZEN GÖSTERİLMELİ
Vücudun su kaybetmesi halinde, yeterli sıvı alınmadığında,
böbrek ve
tansiyon hastalıklarının daha sık görüldüğünü kaydeden Özgök, "Öğün atlatmamaya
özen gösterilmeli, 3 ana öğün mutlaka tüketilmeli. Mümkünse ara öğünler
de eklenerek kişilerin öğünlerde fazla yemek yemesi engellenmelidir. Yaz
aylarında yağlı, kızartılmış ve kavrulmuş besinler yerine, fırınlanmış,
ızgara veya haşlama besinler tercih edilmelidir. Yağsız
kırmızı et haftada 1-2 defa olmak üzere balık, tavuk gibi omega 3 yönünden zengin besinleri tercih etmek aynı zamanda
kalp sağlığı açısından önemli" diye konuştu.
SÜTLÜ TATLILAR SAĞLIKLI AMA RİSKLİ
Özellikle yaz aylarında ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve
tatlıları tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Özgök, şu uyarılarda
bulundu:
"Sütlü tatlılardan dondurma iyi bir tercih olmakla beraber riskli
gıdalar arasında olduğundan, iyi muhafaza edilmediğinde besin
zehirlenmelerine sebep olabilir. Bu yüzden tüketilen dondurmanın
güvenilir bir marka olmasına ve uygun muhafaza edilmiş olmasına dikkat
edilmeli. Son zamanlarda gıda zehirlenmeleri en sık aldığımız şikayetler
arasında yer alan gıda zehirlenmelerine de ayrıca dikkat edilmeli.
Açıkta satılan yiyecekler kesinlikle tüketilmemeli. Hijyenik ortamda
üretildiğinden ve muhafaza edildiğinden emin olmadığın gıdaları
kesinlikle tercih etmeyin. Gıda zehirlenmelerinin daha sık görüldüğü,
çocuklar, yaşlılar, gebe bayanlar ile çocuk emziren bayanların
beslenmelerine ayrıca özen gösterilmeli.
Alkol tüketenlerin idrar söktürücü özelliği nedeniyle daha dikkatli olunması
gerekiyor. Çünkü alınan alkolün vücuttan atılması esnasında sıvı ile
birlikte mineral de kaybedileceğinden sıvı elektrolit dengesi
bozulabilir."