Hindi
Pişirmenin Püf Noktaları
Hindi
Pişirmek Hakkında - Hindi Pişirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler - Hindi Pşirmek
Hakkında - Yılbaşı Hindisi Nasıl Yapılır
YILBAŞI HİNDİSİNİN
ÖYKÜSÜ
Hindinin yılbaşı sofralarında nasıl yer almaya başladığıyla
ilgili anlatılan birçok öykü var. Ancak bunlardan en ilginç olanlarından biri
1621 yılına, Şükran Günü’nün kutlanmaya başladığı yıla dayanıyor. Plymouth
Valisi William Bradford, 1621 yılının sonlarında, hasat mevsiminin bereketli
geçmesi nedeniyle üç gün sürecek bir eğlence ve şölen düzenler. Vali, bu şölene
yöredeki yerlileri de davet eder, çünkü göçmenlerin daha yeni yerleştikleri bu
topraklarda, bereketli bir hasat elde etmelerinde bölge Kızılderililerinin büyük
katkısı vardır. Bu tarihten sonra sürekli kutlanmaya başlanan Şükran Günü’nde,
ana yemek olarak sofralara hindi getirilmesi bir gelenek halini alır. Zamanla
hindi yılbaşı sofralarının da değişmez mönüsünü oluşturmaya başlar.
Yılbaşı hindisi hazırlamak için:
Marinat
malzemesi:
Soya sosu 50 ml
Bal 2 çorba kaşığı
Zeytinyağı 50
ml
Hindi malzemesi:
Hindi bütün (orta
boy) 1 adet
Kereviz 600 gr
Elma 400 gr
Soğan 100 gr
Karabiber 1
tutam
Tuz 1 tutam
Bayat ekmek içi 1 ekmek
Kestaneli pilav malzemesi:
Pilavlık pirinç 1
kg
Kestane 1 kg
Tarçın 1 tutam
Tuz 1 tutam
Tereyağı 200
gr
Yılbaşı hindisinin
hazırlanışı:
Marine malzemesini karıştırıp, bütün hindiye iyice
yedirdikten sonra 1 saat kadar dinlendirin.
Rendelenmiş kereviz, elma ve
soğanı iyice kavurun, tuz ile karabiber ekleyip bayat ekmek içine katın. Bir
miktar su ekleyerek kapağını kapatın ve dinlenmeye bırakın.
Marine olmuş
hindiyi uygun tencerede 40 dakika kaynatıp haşlayın. Haşlanmış hindiyi fırın
tepsisine alıp 190 derece sıcaklıktaki fırında 45 dakika kızarana kadar
bekletin.
Daha önce hazırladığınız iç malzemesini hindiye doldurun.
Kestaneleri fırında pişirin ve soyun.
Pirinci, bir miktar tarçın
ve tuz ekleyerek tereyağında kavurun. En son kestaneleri ekleyin, suyu verin ve
kısık ateşte suyu çekene kadar kaynatıp, ateşten alarak dinlenmeye
bırakın.
Kestaneli pilav ve fırın hindiniz artık servise hazırdır.
Yılbaşı hindinizi hazırlarken dikkat etmeniz
gereken püf noktaları:
Marine malzemesini dinlenme esnasında belirli
aralıklarla sürün.
Hindi iç malzemesinin püre kıvamında olmasını
sağlayın.
Hindinin ayaklarını yanmaması için alüminyum folyoya
sarabilirsiniz.
Hindi fırına girmeden önce üzerine bir fırça yardımıyla yağ,
kırmızı toz biber ve limon karışımı sürün.
Kestanelerin pilavla da pişeceğini
düşünüp, fırında fazla kurutmayın.